ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2010

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ
Η Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου προκηρύσσει το Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων Αιγαίου 2010. Θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 6 μέχρι και 10/4 με συμμετοχή 7 ομάδων σε 2 φάσεις.
Α΄ φάση: χωρισμός σε δύο υποομίλους και σύστημα πουλ απλών συναντήσεων (3 γύροι). Προκειμένου οι δύο υποόμιλοι να είναι κατά το δυνατόν ισοδύναμοι, στον α΄ υποόμιλο θα αγωνιστούν η 1η, 4η και 5η ομάδα του περσινού πρωταθλήματος (Σ.Ο. Μυτιλήνης, «Καζώνης» Καλύμνου, Σ.Ο. Σαντορίνης) και στον β΄ υποόμιλο η 2η , 3η και 6η (Σ.Ο. Ικαρίας, «Ιππότης» Ρόδου, Φάρος Βαρβασίου Χίου). Για την 7η ομάδα («Φιλίνος» Κω) θα γίνει κλήρωση, σε ποιον υποόμιλο θα συμμετάσχει.
Β΄ φάση: αγώνες κατάταξης (πρώτος α΄ υποομίλου με πρώτο β΄ υποομίλου για θέσεις 1-2, δεύτερος με δεύτερο για θέσεις 3-4, τρίτος με τρίτο για θέσεις 5-6, με κλήρωση για τα χρώματα).
Σε περίπτωση που αντί για 7 αγωνιστούν 6 ή λιγότερες ομάδες θα συμμετάσχουν σε έναν όμιλο με σύστημα πουλ απλών συναντήσεων. Πρόγραμμα: 6/4 (1ος γύρος πρωί), 7/4 (2ος γύρος πρωί), 8/4 (3ος γύρος πρωί), 9/4 (4ος γύρος πρωί), 10/4 (5ος γύρος -ή αγώνες κατάταξης- πρωί).

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 1,5 ώρα για κάθε σκακιστή συν 30 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για όλη την παρτίδα. Παίκτης ή παίκτρια που δεν έχει προσέλθει στον αγωνιστικό χώρο και δεν έχει παίξει κίνηση, μετά από μία ώρα από την προκαθορισμένη έναρξη αγώνων, μηδενίζεται.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ
Η σύνθεση των ομάδων είναι εξαμελής. Αναλυτικά:
- 1η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων - κορασίδων (κάτω των 16 ετών – γεννημένος από 1/1/1994 και μετά),
- 2η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων - κορασίδων (κάτω των 14 ετών – γεννημένος από 1/1/1996 και μετά),
- 3η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων - παγκορασίδων (κάτω των 12 ετών – γεννημένος από 1/1/1998 και μετά),
- 4η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων - παγκορασίδων (κάτω των 10 ετών – γεννημένος από 1/1/2000 και μετά),
- 5η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία κορασίδων (κάτω των 16 ετών – γεννημένη από 1/1/1994 και μετά) και
- 6η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία παγκορασίδων (κάτω των 12 ετών – γεννημένη από 1/1/1998 και μετά).

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Αιγαίου και προκρίνεται στους αγώνες μπαράζ για την τελική φάση (Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων Ελλάδος).

ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην α΄ φάση (αγώνες πουλ) τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
(α). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων.
(β). Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.
(γ). Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ.
(δ). Τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής: Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 6 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 5 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος στη Β΄ φάση (αγώνες κατάταξης), νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

Για ότι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, ισχύουν οι Κανονισμοί Δασυλλογικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο. (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) καθώς και οι τροποποιήσεις και οι συμπληρώσεις αυτού.

Σχόλια