ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΙΓΑΙΟΥ 2010

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ
Η Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου προκηρύσσει το Ομαδικό Πρωτάθλημα Αιγαίου 2010. Θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 6 μέχρι και 10 Απριλίου με συμμετοχή 5 ή 6 ομάδων (αναλόγως με το αν η Κάλυμνος κάνει χρήση του δικαιώματος συμμετοχής απ΄ ευθείας στο μπαράζ) και σύστημα πουλ απλών συναντήσεων, από Τρίτη 6 μέχρι και Σάββατο 10 Απριλίου: στις 6/4 (1ος γύρος πρωί και 2ος απόγευμα), 7/4 (3ος πρωί και 4ος απόγευμα), 8/4 (5ος γύρος πρωί) και 10/4 (μπαράζ, πρωί).
ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 1,5 ώρα για κάθε σκακιστή συν 30 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για όλη την παρτίδα. Παίκτης ή παίκτρια που δεν έχει προσέλθει στον αγωνιστικό χώρο και δεν έχει παίξει κίνηση, μετά από μία ώρα από την προκαθορισμένη έναρξη αγώνων, μηδενίζεται.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ
Οι ομάδες θα αποτελούνται από δώδεκα (12) παίκτες ως εξής:
- 1η έως και 5η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες: πέντε (5) παίκτες κατά σειρά βαθμού αξιολόγησης, χωρίς περιορισμό φύλου ή ηλικίας. Αν ο βαθμός αξιολόγησης δύο παικτών είναι ίδιος ισχύουν κατά σειρά τα εξής κριτήρια: ο υψηλότερος τίτλος (ΕΜ, ΟΜ, ΥΜ), ο αριθμός των παρτίδων (προηγείται ο μεγαλύτερος), ο αριθμός μητρώου της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος αριθμός, δηλαδή ο παλαιότερος παίκτης). Οι σκακιστές που ανήκουν σε Ομοσπονδία άλλης χώρας, είτε αγωνίζονται ως αλλοδαποί-κοινοτικοί, είτε ως ομογενείς, κατατάσσονται στη σειρά σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησης τους στους διεθνείς πίνακες ΕΛΟ της FIDE. Αυτό ισχύει ακόμα και αν στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί στους Εθνικούς πίνακες ΕΛΟ.
- 6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών
- 7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νεανίδων (κάτω των 18 ετών - γεννημένη από 1/1/1992 και μετά),
- 8η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (κάτω των 16 ετών - γεννημένη από 1/1/1994 και μετά),
- 9η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία νέων-νεανίδων (κάτω των 18 ετών - γεννημένος από 1/1/1992 και μετά
- 10η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (κάτω των 16 ετών - γεννημένος από 1/1/1994 και μετά),
- 11η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων- κορασίδων (κάτω των 14 ετών -γεννημένος από 1/1/1996 και μετά),
- 12η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (κάτω των 12 ετών - γεννημένος από 1/1/1998 και μετά).

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Αιγαίου 2010 και ανέρχεται στην Α΄ Εθνική κατηγορία (εάν ο Καζώνης Καλύμνου δεν συμμετάσχει στο φετινό Πρωτάθλημα τότε η άνοδος στην Α΄ Εθνική θα κριθεί σε μπαράζ μεταξύ της πρωταθλήτριας 2010 και της ομάδας της Καλύμνου).
Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
(α). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων.
(β). Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.
(γ). Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ.
(δ). Τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής: Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 12 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 11 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 10 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

Για ότι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, ισχύουν οι Κανονισμοί Δασυλλογικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο. (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) καθώς και οι τροποποιήσεις και οι συμπληρώσεις αυτού.

Σχόλια