Αιγαιοπελαγίτικοι Ομαδικοί Αγώνες

Παρά την καλή προετοιμασία και προσπάθεια που κατέβαλε η ομάδα μας δε κατόρθωσε να στεφτεί πρωταθλήτρια Αιγαίου και να ανεβεί κατηγορία. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολλές ελλείψεις αφού συμαντικοί σκακιστές απουσίαζαν από τους αγώνες. Παρόλα αυτά ο ΣΟΜ είναι Κυπελλούχος Αιγαίου 2010.
Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Ομαδικοί Αγώνες (Πρωτάθλημα Αιγαίου, Κύπελλο Αιγαίου, Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων), καθώς και το Ατομικό πρωτάθλημα Ράπιντ Αιγαίου πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα (Classical Acropol Hotel, Πειραιώς 1, Ομόνοια ) από 6 μέχρι 10 Απριλίου 2010. ου

Στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Αιγαίου 2010 συμμετείχαν 4 ομάδες με 12μελείς συνθέσεις (όπως της Α΄ Εθνικής) και αγωνίστηκαν από 6 μέχρι και 8 Απριλίου με σύστημα πουλ απλών συναντήσεων (3 γύροι).
Τα σκορ ανά ημέρα:
1ος γύρος: Τρίτη 6 Απριλίου, ώρα έναρξης 5 μμ.
Χίος – Ρόδος 9-3
Σαντορίνη – Μυτιλήνη 3,5-8,5
2ος γύρος: Τετάρτη 7 Απριλίου, ώρα έναρξης 5 μμ.
Ρόδος – Μυτιλήνη 1,5-9
Χίος - Σαντορίνη 10-1
3ος γύρος: Πέμπτη 8 Απριλίου, ώρα έναρξης 5 μμ.
Σαντορίνη – Ρόδος 4-6
Μυτιλήνη – Χίος 5,5-6,5

Η τελική βαθμολογία των 4 ομάδων έχει ως εξής:
1η Μ.Σ. Βαρβασίου Χίου «Ο Φάρος» 6 βαθμοί και 25,5 πόντοι
2η Σ.Ο. Μυτιλήνης 4 βαθμοί « 23 «
3η Σ.Ο. Ρόδου «Ιππότης» 2 βαθμοί « 9 «
4η ΑΣΟ Σαντορίνης 0 βαθμοί « 7,5 «

Πρωταθλήτρια Αιγαίου 2010 αναδείχθηκε η ομάδα του Μ.Σ. Βαρβασίου Χίου «Ο Φάρος». Δεδομένου ότι η ομάδα του Σ.Σ. «Καζώνης» Καλύμνου, η οποία είχε αποκτήσει από τους αντίστοιχους αγώνες του 2009 δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνα μπαράζ με την πρωταθλήτρια 2010 για την άνοδο στην Α΄ Εθνική, δεν κατέστη δυνατόν να συμμετάσχει για οικονομικούς λόγους, ανέρχεται στην Α΄ Εθνική η ομάδα του Μ.Σ. Βαρβασίου Χίου «Ο Φάρος».
Διευκρινίζουμε ότι στη σχετική προκήρυξη υπήρχε πρόβλεψη για δυνατότητα επιλογής από την ομάδα της Καλύμνου, να διεκδικήσει την άνοδο σε ματς μπαράζ ή να συμμετάσχει στο φετινό Πρωτάθλημα και να διεκδικήσει την άνοδο ισότιμα με τις άλλες ομάδες, αλλά το κόστος μετάβασης και διαμονής στην Αθήνα (σε συνδυασμό με τη σχετικά μικρή συμμετοχή της ΕΣΟ στις πραγματικές δαπάνες), κρίθηκε υψηλό και η ομάδα δήλωσε αδυναμία συμμετοχής σε οποιαδήποτε φάση. Αναλυτικά σκορ έχουν αναρτηθεί στο σάιτ: http://www.chess-results.com/ tnr32508.aspx?lan=1

Στο Ομαδικό Κύπελλο Αιγαίου 2010 συμμετείχαν 6 ομάδες με 4μελείς συνθέσεις και αγωνίστηκαν από 7 μέχρι και 9 Απριλίου με σύστημα νοκ-άουτ απλών συναντήσεων. Σύμφωνα με την προκήρυξη, προκειμένου στον ημιτελικό γύρο να αγωνιστούν 4 ομάδες, προκρίθηκαν απ΄ ευθείας στον ημιτελικό οι δύο πρώτες ομάδες του περσινού κυπέλλου, η Ικαρία και η Μυτιλήνη. Επίσης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα περισσότερων αγώνων στις ομάδες που αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο, συμμετείχαν στους αγώνες κατάταξης –εκτός συναγωνισμού- και δεύτερη ομάδα τόσο από την Ικαρία όσο και από την Μυτιλήνη.
Τα σκορ ανά ημέρα:
1ος γύρος: Τετάρτη 7 Απριλίου, ώρα έναρξης 10 π.μ.
Ρόδος – Κως 2-2 (προκρίθηκε η Κως)
Χίος – Σαντορίνη 2-2 (προκρίθηκε η Σαντορίνη)
2ος γύρος (ημιτελικός): Πέμπτη 8 Απριλίου, ώρα έναρξης 10 μ.μ.
Σαντορίνη – Ικαρία 2-2 (προκρίθηκε η Σαντορίνη)
Κως – Μυτιλήνη 0,5-3,5
Αγώνες εκτός συναγωνισμού: Πέμπτη 8 Απριλίου, ώρα έναρξης 10 μ.μ.
Μυτιλήνη (β΄) – Χίος 2,5-1,5
Ικαρία (β΄) – Ρόδος 3-1
3ος γύρος (μικρός τελικός): Παρασκευή 9 Απριλίου, ώρα έναρξης 10 μ.μ.
Ικαρία – Κως 3-0,5
Αγώνες εκτός συναγωνισμού: Παρασκευή 9 Απριλίου, ώρα έναρξης 10 μ.μ.
Χίος - Ικαρία (β΄) 1,5-2,5
Ρόδος - Μυτιλήνη (β΄) 3-1
3ος γύρος (τελικός): Παρασκευή 9 Απριλίου, ώρα έναρξης 5 μ.μ.
Μυτιλήνη – Σαντορίνη 2,5-1,5
Αγώνες κατάταξης για 5η-6η θέση: Παρασκευή 9 Απριλίου, ώρα έναρξης 5 μ.μ.
Ρόδος – Χίος 2-2 (νικήτρια στα κριτήρια η Ρόδος)

Η τελική σειρά κατάταξης των ομάδων είναι η εξής:
1η Σ.Ο. Μυτιλήνης
2η ΑΣΟ Σαντορίνης
3η Σ.Ο. Ικαρίας
4η Κωακός Α.Ο. «Φιλίνος»
5η Σ.Ο. Ρόδου «Ιππότης»
6η Μ.Σ. Βαρβασίου Χίου «Ο Φάρος»
- Σ.Ο. Ικαρίας (β΄ ομάδα)
- Σ.Ο. Μυτιλήνης (β΄ ομάδα)

Κυπελλούχος Αιγαίου 2010 αναδείχθηκε η ομάδα του Σ.Ο. Μυτιλήνης, η οποία προκρίθηκε για τους αγώνες μπαράζ που θα οδηγήσουν στην τελική φάση του Ομαδικού Κυπέλλου Ελλάδας. Αναλυτικά σκορ έχουν αναρτηθεί στο σάιτ: http://www.chess-results.com/tnr32512.aspx?lan=1

Στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων Αιγαίου 2010 συμμετείχαν 5 ομάδες με 6μελείς συνθέσεις (όπως προβλέπεται στη σχετική προκήρυξη της ΕΣΟ) και αγωνίστηκαν από 7 μέχρι και 10 Απριλίου με σύστημα πουλ απλών συναντήσεων. Ύστερα από αίτημα του Σ.Ο. Ρόδου «Ιππότης» έγινε αντιμετάθεση του 3ου με τον 5ο γύρο.
Τα σκορ ανά ημέρα:
1ος γύρος: Τετάρτη 7 Απριλίου, ώρα έναρξης 10 π.μ.
Ρόδος – Σαντορίνη 1-3
Μυτιλήνη – Χίος 1,5-4,5
ελεύθερη: Ικαρία
2ος γύρος: Πέμπτη 8 Απριλίου, ώρα έναρξης 10 π.μ.
Σαντορίνη – Μυτιλήνη 2,5-3,5
Ικαρία – Ρόδος 4-0,5
ελεύθερη: Χίος
5ος γύρος: Παρασκευή 9 Απριλίου, ώρα έναρξης 10 π.μ.
Χίος – Ρόδος 4-1
Σαντορίνη – Ικαρία 2-4
ελεύθερη: Μυτιλήνη
4ος γύρος: Παρασκευή 9 Απριλίου, ώρα έναρξης 5 μ.μ.
Ικαρία – Χίος 4,5-1,5
Ρόδος - Μυτιλήνη 1,5-3,5
ελεύθερη: Σαντορίνη
3ος γύρος: Σάββατο 10 Απριλίου, ώρα έναρξης 10 π.μ.
Μυτιλήνη – Ικαρία 1-5
Χίος – Σαντορίνη 5-1
ελεύθερη: Ρόδος

Η τελική βαθμολογία έχει ως εξής:
1η Σ.Ο. Ικαρίας 8 βαθμοί
2η Μ.Σ. Βαρβασίου Χίου «Ο Φάρος» 6 βαθμοί
3η Σ.Ο. Μυτιλήνης 4 βαθμοί
4η ΑΣΟ Σαντορίνης 2 βαθμοί
5η Σ.Ο. Ρόδου «Ιππότης» 0 βαθμοί

Πρωταθλήτρια Παίδων - Κορασίδων Αιγαίου 2010 αναδείχθηκε η ομάδα του Σ.Ο. Ικαρίας, η οποία προκρίθηκε για τους αγώνες μπαράζ που θα οδηγήσουν στην τελική φάση του Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων - Κορασίδων Ελλάδας. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τα ατομικά σκορ των παιδιών σε αυτή τη διοργάνωση θα ληφθούν υπόψη για τις προκρίσεις στο Ατομικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων Ελλάδας. Αναλυτικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στο σάιτ: http://www.chess-results.com/tnr32511.aspx?lan=1

Απονεμήθηκαν κύπελλα και μετάλλια στις νικήτριες ομάδες κάθε διοργάνωσης και στους καλύτερους παίκτες ανά σκακιέρα.

Την τελευταία ημέρα (Σάββατο 10 Απριλίου) οργανώθηκε το Ατομικό Πρωτάθλημα Ράπιντ Αιγαίου με 18 συμμετοχές. Τις τρεις πρώτες κατέλαβαν ο Θ. Βαζούρας (Σ.Ο. Ικαρίας), ο Β. Σαράντος (Σ.Ο. Ικαρίας) και ο Βλ. Σιαμέτης (Σ.Ο. Μυτιλήνης).

Την ευθύνη της διεξαγωγής των αγώνων είχε Οργανωτική Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε από έναν εκπρόσωπο κάθε σωματείου, το οποίο συμμετείχε σε μία τουλάχιστον διοργάνωση. Διευθυντής Αγώνων ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της ΤΕΣΣ Αιγαίου και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΟ Δημήτρης Σιαμέτης και επικεφαλής διαιτητής ορίστηκε ο διεθνής διαιτητής Μιχάλης Πρεβενιός, ο οποίος προσφέρθηκε να διαιτητεύσει αφιλοκερδώς!
Αξίζουν και δημόσια τα συγχαρητήρια μας όλοι οι συμμετέχσοντες πρόεδρος, παράγωντες αλλά κυρίως οι σκακιστές μικροί και μεγάλοι.

Σχόλια