ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2010

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ
Η Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου προκηρύσσει το Ομαδικό Κύπελλο Αιγαίου 2010. Θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 7 μέχρι 9 Απριλίου 2010, με σύστημα νοκ – άουτ. Πρόγραμμα: 7/4 (1ος γύρος πρωί), 8/4 (2ος γύρος –ημιτελικός- πρωί), 9/4 (3ος γύρος –τελικός- πρωί).

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 1,5 ώρα για κάθε σκακιστή συν 30 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για όλη την παρτίδα. Παίκτης ή παίκτρια που δεν έχει προσέλθει στον αγωνιστικό χώρο και δεν έχει παίξει κίνηση, μετά από μία ώρα από την προκαθορισμένη έναρξη αγώνων, μηδενίζεται.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ
Οι ομάδες θα είναι τετραμελείς με ελεύθερη σύνθεση (χωρίς περιορισμό φύλου, ηλικίας και χωρίς υποχρεωτική σειρά ανά σκακιέρα).

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται κυπελλούχος Αιγαίου και προκρίνεται στους αγώνες μπαράζ για το Κύπελλο Ελλάδος (13/06/2010, με κυπελλούχο Κρήτης).

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
Τα ζευγάρια προκύπτουν με ελεύθερη κλήρωση. Προκειμένου στον 2ο γύρο –ημιτελικό- να αγωνιστούν 4 ομάδες, σε περίπτωση που ο συνολικός αριθμός των ομάδων είναι 7, η πρώτη ομάδα στην κατάταξη του Κυπέλλου 2009 (Σ.Ο. Ικαρίας) προκρίνεται για τον δεύτερο γύρο. Σε περίπτωση που οι ομάδες θα είναι 6 τότε το δικαίωμα πρόκρισης στον 2ο γύρο θα έχει και η δεύτερη ομάδα του 2009 (Σ.Ο. Μυτιλήνης), ενώ αν οι ομάδες είναι 5 προκρίνεται και η τρίτη ομάδα («Καζώνης» Καλύμνου). Για τις ομάδες που αποκλείονται προβλέπονται αγώνες κατάταξης. Στους αγώνες κατάταξης μπορεί να συμμετέχει κάποιο σωματείο και με δεύτερη ομάδα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Στον πρώτο γύρο οι ομάδες “εντός έδρας” καθορίζονται με κλήρωση. Στους επόμενους γύρους ακολουθείται διαδικασία εξισορρόπησης χρωμάτων στην πρώτη σκακιέρα όπως στο Ελβετικό σύστημα. Σε περίπτωση ίδιας διαδοχής χρωμάτων διενεργείται κλήρωση.

ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

Για ότι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, ισχύουν οι Κανονισμοί Δασυλλογικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο. (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) καθώς και οι τροποποιήσεις και οι συμπληρώσεις αυτού.

Σχόλια