Δελτίο Τύπου



Την καλύτερη εμφάνιση των τελευταίων ετών πραγματοποίησε ο Σκακιστικός Όμιλος Μυτιλήνης στους αγώνες που διεξήχθησαν στη Ρόδο από 20 μέχρι 26 Απριλίου 2009 στον Όμιλο του Αιγαίου όπου επίσης πήραν μέρος αθλητές από Κω, Κάλυμνο, Ρόδο, Χίο, Ικαρία, Σαντορίνη.
Οι αθλητές του ΣΟΜ επέστρεψαν φορτωμένοι με διακρίσεις τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.
Πιο σημαντική η πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο για την ομάδα παίδων – κορασίδων του ΣΟΜ που δίνει την δυνατότητα της συνέχισης στην επόμενη φάση σε έναν αγώνα μπαράζ με την αντίστοιχη πρωταθλήτρια της Πελοποννήσου από τον οποίο ο νικητής θα βρεθεί στη τελική φάση μεταξύ άλλων 8 ομάδων. Ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών των ανθρώπων του Ομίλου που έπειτα από πολύωρες προπονήσεις οι νεαροί αθλητές του Σαλαβός Παύλος, Αϊβαλιώτης Χρήστος, Ρόβος Στρατής, Πιπίνης Κωστής, Δαλδαράς Μιχάλης, Ευσταθίου Αλκμήνη, και Σαγνού Ηλιάνα επεκράτησαν καθαρά μετά από συναρπαστικές παρτίδες που κράτησαν μέχρι και 3,5 ώρες!!!
Πρώτη και η γυναικεία ομάδα του ΣΟΜ με τις Ανερούση Μαρία, Σιαμέτη Χρύσα και Ευσταθίου Αλκμήνη.
Δεύτερη θέση και ασημένιο μετάλλιο για το ομαδικό πρωτάθλημα για τους Καραγιάννη Θανάση, Καμινέλλη Στράτο, Μούλια Αλέξανδρο, Σιαμέτη Βλαδίμηρο, Σιαμέτη Δημήτρη, Ανερούση Μαρία, Σιαμέτη Χρύσα, Ευσταθίου Αλκμήνη, Σαγνού Ηλιάνα, Σαλαβό Παύλο, Αϊβαλιώτη Χρήστο, Πιπίνη Κωστή, και Ρόβο Στρατή.
Στα σημεία χάθηκε η πρώτη θέση στο Κύπελλο αφού η ομάδα του ΣΟΜ ενώ ήρθε ισόπαλη με την ομάδα της Ικαρίας εκείνη είχε 0,5 πόντο περισσότερο και σύμφωνα με τα κριτήρια αναδείχτηκε κυπελλούχος και θα συνεχίσει στην επόμενη φάση των αγώνων μπαράζ.
Σε ατομικό επίπεδο αξιόλογες αποδόσεις είχαν όλοι οι αθλητές με πρώτη τη Σιαμέτη Χρύσα με 4 βαθμούς σε 4 αγώνες ποσοστό επιτυχίας 100%
Ακολουθούν:
Καραγιάννης Θανάσης 9,5β. Σε 10 αγ. 95%
Ανερούση Μαρία και Σιαμέτης Δημήτρης 7,5/8 και 94%
Πιπίνης Κωστής 7,5/8 και 75%
Καμινέλλης Στράτος και Σαλαβός Παύλος 5/7 71%
Οι Καραγιάννης Θανάσης Ανερούση Μαρία και ο αρχηγός και προπονητής του ΣΟΜ Σιαμέτης Δημήτρης βραβεύτηκαν ξεχωριστά για τις επιδόσεις στις σκακιέρες που αγωνίστηκαν.
Εξαιρετικός ο χώρος των αγώνων (Το Ροδίνι) και η φιλοξενία των παραγόντων της Ρόδου.
Παραμένουν όμως άλυτα τα προβλήματα των νησιωτικών ομάδων όσον αφορά τις μετακινήσεις και τα οικονομικά αφού η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχει πολιτική συνεχών περικοπών καθώς επίσης αποδίδει ελάχιστα στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία ενώ και η πλειοψηφία της τελευταίας δεν κινείται σε διεκδικητική πορεία αλλά συναινεί καθώς διακατέχεται κι από ελιτίστικη αντίληψη ενδιαφερόμενη μόνο για το σκάκι κορυφής.
Το διασυλλογικό της Ρόδου όμως δεν ήταν ο μοναδικός σταθμός στην πολύ καλή αγωνιστική πορεία του ΣΟΜ στο τελευταίο διάστημα. Eπτά αθλητές του οι Κορδογιάννης Ραφαήλ (Β΄ Δημοτικού) Πανσεληνάς Ραφαήλ (Γ΄Δημ) Ευσταθίου Αλκμήνη (Ε΄) Βασιλικιώτης Στρατής (ΣΤ΄) Πιπίνης Κωστής (Α΄Γυμνασίου) Προβατάς Παναγιώτης (Β΄) και Αϊβαλιώτης Χρήστος (Γ) που είχαν προκριθεί μέσα από το σχολικό πρωτάθλημα της Μυτιλήνης πήραν μέρος στο Πανελλήνιο Σχολικό που έγινε στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής 11 – 13 Απριλίου 2009 και είχαν αρκετά καλές επιδόσεις αν και το επίπεδο των αγώνων ήταν πολύ υψηλό.
Επόμενος σταθμός του ΣΟΜ είναι οι αγώνες πρωταθλήματος Ελλάδας Α΄Εθνικής κατηγορίας ανάμεσα σε 34 ομάδες που για πρώτη φορά παίζει ο ΣΟΜ ύστερα από την περυσινή του άνοδο και θα γίνουν στη Καλλιθέα Χαλκιδικής από 3 έως και 9 Ιουλίου 2009.
Οι προσπάθειες ανάπτυξης του σκακιού στη Μυτιλήνη και κυρίως στις μικρές ηλικίες θα συνεχιστούν με την παράδοση μαθημάτων στη Λέσχη Εργαζομένων του ΟΤΕ (Γιάννη Δελή 8 κοντά στην αγορά ) όπου φιλοξενείται ο ΣΟΜ έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.Το καλοκαίρι λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της ομάδας δεν θα συνεχιστούν τα μαθήματα αλλά θα ανταμειφθούν όλοι οι αθλητές του με το Διεθνές Ανοικτό τουρνουά που προγραμματίζει ο ΣΟΜ και μπορούν να πάρουν μέρος για τις 21 έως 29 Ιουλίου στη πόλη μας για το οποίο εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από σκακιστές της χώρας μας όσο κι από άλλες χώρες όπως από την Ινδία με άνδρες και γυναίκες GM, IM, FM.
Σε μία τέτοια διοργάνωση αρνητικές εντυπώσεις και σχόλια έγιναν από τους σκακιστές του ΣΟΜ για την αρνητική στάση της Νομαρχίας να στηρίξει τις προσπάθειές τους καθώς ούτε η ελάχιστη αναγνώριση δεν επιδεικνύεται ως η μοναδική ομάδα της Λέσβου που αγωνίζεται σε επίσημη διοργάνωση Α΄ Εθνικής στη χώρα μας….

Σχόλια